Kardinaal Alfrinkschool

Kinderen Alfrinkschool groeien in Gödöllő

Begin oktober reisde een delegatie uit Wageningen naar de Hongaarse partnergemeente Gödöllő. Twaalf leerlingen uit groep zeven en acht van de Kardinaal Alfrinkschool reisden mee. In Gödöllő bezochten ze de Damjanich-school.
Door Hettie van Nes

08 - KA en Damjanich - 16

Foto Hettie van Nes

WAGENINGEN – “Ik wilde heel graag mee naar Gödöllő want ik was nieuwsgierig hoe het is op een school in een ander land”, vertelt Inge uit groep acht. Oscar uit groep zeven vond het vooral spannend om samen met zijn klasgenoten ver van huis te zijn. De lange reis in de bus viel wat tegen, maar na één nacht in het Hon­gaarse gastgezin hebben de leerlingen al veel nieuwe dingen gezien. “We kregen een soort soep van kaas en fruit te eten”, vertelt Inge, terwijl ze een slokje neemt van iets dat op Warme limo­nade lijkt. “Dit is een soort zoete warme thee, het is best lekker”, legt ze uit.
De leerlingen hebben een presentatie over Wagenin­gen voorbereid, die ze aan hun Hongaarse leeftijdgeno­ten laten zien. Oscar: “Er zit een stukje in over de univer­siteit en voor het stuk over de geschiedenis van de stad zijn we naar museum De Casteelse Poort en naar de gemeente gegaan.” De Ne­derlandse presentatie wordt door de tolk ter plekke in het Hongaars vertaald. Voor de activiteit met spel en dans die de leerlingen van de Damjanich-school hebben voorbereid hebben de kin­deren zelfs helemaal geen taal nodig.
Onze school doet relatief veel aan kunst en theater, misschien wel meer dan een Nederlandse school”, vertelt adjunct-directrice Boglarka Zomborné” Fest. “Maar de Kardinaal Alfrinkschool is op andere gebieden weer wat verder dan wij. Voor ons is pesten via internet bijvoorbeeld iets nieuws, terwijl Nederlandse scholen daar al meer ervaring mee hebben.” Volgens leerkracht Monica Sabel Lago van de Kardinaal Alfrinkschool is de uitwisseling belangrijk. “Je merkt aan de kinderen dat ze er enorm van groeien. Dat zie je al als je onderweg bent en je merkt het nog lang nadat we weer zijn terugge­komen. Zo’n reis vergeten ze nooit meer: leerlingen die een paar jaar geleden mee zijn geweest, hebben het er nu nog steeds over.”

Uit weekkrant  de Stad Wageningen