Uitwisselingen Pantarijn in Gödöllő

twisselingen Pantarijn MHV met het Török Ignác Gimnázium.

Overzichtsfoto ontmoeting in 2016

Scholengemeenschap Pantarijn uit Wageningen is in 2013 een uitwisseling gestart met het Török Ignác Gimnázium in Gödöllő. Na een periode van voorbereiding zijn de eerste leerlingen in 2014 naar Gödöllő gegaan en hebben zij hun partners enige maanden later in Wageningen mogen ontvangen.

De leerlingen, altijd derde-klassers, verblijven in gastgezinnen, en maken van daaruit kennis met elkaars leven, op school en daarbuiten. Aan de uitwisseling is altijd een thema verbonden: in het verleden waren dat o.a. vrijwilligerswerk, of vrijheid en burgerschap.

Waar mogelijk bezoeken de scholen elkaar rond de herdenkingen en vieringen van 4 en 5 mei, in Hongarije vrijwel identiek op 14 en 15 maart. De programma’s zijn gevuld met kennismaking, het schoolleven, herdenking en viering, sport en vrije tijd, en uiteraard excursies naar diverse hoogtepunten van de beide landen, onder meer in Amsterdam en Budapest.

Al die jaren staat deze uitwisseling onder leiding van docenten Charlotte Maas en Ruud Verwaal, en in Hongarije steeds Ágnes Szédmak en een van haar collega’s.

In de slipstream van deze uitwisseling ontstonden in de loop der jaren ook uitwisselingen tussen het schoolkoor van het TIG en de Pantarini’s, het orkest van Pantarijn. Docenten Jacob Jansen en Dóra Tápai hebben intussen vele succesvolle concerten gezamenlijk georganiseerd in beide steden, in Wageningen veelal in de Bblthk en op school.

Tenslotte is docente Tessa Waalderbos daarnaast in een Erasmus+ project gestapt, waarin behalve Pantarijn en TIG ook een school in Augsburg participeert. Leerlingen nemen daarin deel aan een drie jaar durend project rond een bepaald thema, zoals ‘water’, waarbij elk jaar leerlingen uit één van de steden gastheer/vrouw zijn.

Advertentie