Politie

De avonturen van Floris, Carlo en Rijk in Gödöllő Hongarije,

Op woensdagavond 7 oktober 2015 omstreeks 20:00 uur vertrok de bus vanaf de Bornsesteeg te Wageningen naar het Hongaarse Gödöllő. In deze bus zaten namens de politie, Carlo Hoedt, Rijk Middelman en ondergetekende, Floris Foppen. Tevens waren er aan boord van deze bus twee gebruikte, maar nog in prima staat verkerende politie mountainbikes. Deze fietsen waren bestemd voor het politiekorps in Gödöllő zodat zij daarmee een eerste aanzet konden geven aan het invoeren van een politie bike team.

Het doel van het bezoek was voor ons als politie, naast het overhandigen van de twee fietsen, het kijken in de keuken van een andere politie organisatie en zien waar de verschillen en de overeenkomsten zitten en het signaleren van kansen om elkaar te versterken.

Na een lange busrit arriveerden wij op donderdag 8 oktober omstreeks 16:00 uur in Gödöllő. Wij werden ontvangen in het cultuurhuis en na een korte kennismaking met de verschillende gastgezinnen gingen wij met ons drieën naar de woning van onze gastvrouw Kriztina alwaar wij een heerlijke goulash soep kregen voorgeschoteld. Daarbij werd ter verwelkoming de hier alom bekende lokale drank Palinka geserveerd.

Veel tijd om bij te komen hadden wij niet want om 18:00 uur werden wij al door de lokale politie chef opgehaald in een politiebus om naar de EK kwalificatie wedstrijd Hongarije tegen de Farao eilanden te gaan. Echter waren wij nog nauwelijks onderweg of wij stuiten op een aanrijding tussen een voetganger en een personen auto. Aangezien wij daar als eerste ter plaatse waren hebben wij eerste hulp verleend aan het slachtoffer en het Hongaarse verkeer geregeld. Gelukkig kwamen er al snel meerdere politie eenheden en een ambulance ter plaatse die e.e.a. van ons overnamen. Het slachtoffer werd met enkele botbreuken afgevoerd naar het ziekenhuis en wij konden onze weg weer vervolgen richting het stadion in Budapest.

Bij het stadion aangekomen werden wij ontvangen door de chef van de Emergecy Police, dit valt te vergelijken met de Mobile Eenheid in Nederland. Wij hebben daar gekeken hoe zij de supportersstromen rondom een voetbal wedstrijd organiseren. Na ons bezoek aan het stadion werden wij rondgereden door het nachtelijke Boedapest. Boedapest is sowieso een heel mooie stad maar in het donker met alle historische gebouwen en bruggen mooi verlicht is het een bijzonder mooi gezicht. Hierna weer terug naar Gödöllő.

Op vrijdag ochtend 9 oktober werden wij al vroeg verwacht op het politiebureau in Gödöllő. Hier vond het officiële moment plaats van het overhandigen van de fietsen aan de collega’s in Gödöllő. Dit alles gebeurde onder het toeziend oog van de burgermeester van Gödöllő en Wageningen en diverse afgevaardigden van de Stichting Stedenband Gödöllő – Wageningen.

Na dit officiële moment hebben wij nog met een aantal Hongaarse collega’s gesproken over de werkwijzen die zij hanteren in Hongarije en de manier van werken in Nederland en hebben wij meegekeken bij een training waarbij werd geoefend met handboeien en vuurwapen gebruik.

In de middag zijn wij naar Boedapest vertrokken alwaar wij werden ontvangen bij de Emergency Police. In tegenstelling tot Nederland beschikt de politie in Hongarije in eigen huis over een Explosieven Opruimings dienst. Wij hebben hier een presentatie bijgewoond en hebben een rondleiding gekregen waarbij wij de verschillende voertuigen en het materieel hebben bekeken waar in Hongarije mee wordt gewerkt. Daarna stond een bezoek aan de politiemeldkamer op het programma. In tegenstelling tot Nederland zit de politie niet samen met de brandweer en ambulance samen in één ruimte. Maar zij hebben wel de beschikking over moderne apparatuur zodat zij bijvoorbeeld de eenheden op straat via GPS kunnen volgen.

Na wederom een lange dag was het tijd voor ontspanning. Wij weden meegenomen naar een van de natuurlijke Spa’s die Hongarije rijk is. Onder het genot van wat Palinka lekker in het warme water gedobberd en nadien weer heerlijk geslapen.

Zaterdag 10 oktober stond in het teken van de markt in Gödöllő. Op de markt stond een kraam van Wageningen waar producten werden aangeboden aan de lokale bevolking om te proeven. Er waren onder andere, stroopwafels, haring, broodjes met hagelslag, drop, kaas en zo meer van de “bekende” Nederlandse producten. Daarnaast was een kookwedstrijd waarbij er buiten op grote vuren in ketels allerlei gerechten werden gemaakt. Ook hier was een Nederlandse afvaardiging actief die een grote pan erwtensoep had gemaakt.

De zaterdag middag waren wij vrij en hebben wij benut om wat inkopen te doen.

Zaterdag avond was er een afscheidsdiner georganiseerd waarbij goed en lekker gegeten werd. Het was een erg gezellige avond!

Zondag 11 oktober, de dag van vertrek naar Nederland. Rond 09:00 uur in de morgen hebben wij alle spullen in de bus in Gödöllő gezet en zijn wij zelf met de trein en de metro naar Boedapest vertrokken. (In verband met de rijtijden van de buschauffeurs zou de bus ons rond 18:00 uur in Boedapest oppikken.) We hebben de hele dag nog door Boedapest kunnen lopen en de stad bekeken. Het was mooi om te zien hoe de stad aan het moderniseren is. Er waren nog wel wat sporen zichtbaar van de tijd achter het ijzeren gordijn maar het was duidelijk te zien dat Boedapest met een grote inhaalslag bezig is.

Omstreeks 18:00 uur werden wij door de bus opgehaald en begon de reis terug naar Wageningen.

Op maandag ochtend omstreeks 11:00 uur waren wij weer terug in Wageningen en zat het bezoek aan Gödöllő er op.

Ik vond het persoonlijk een hele leuke en indrukwekkende reis. Ik vond het opvallend om te zien dat de politie in Hongarije en Nederland opvallend veel overeenkomsten een heeft en op veel vlakken dezelfde manier van werken heeft. Wij werden heel hartelijk ontvangen in Hongarije en men deed zijn uiterste best om het ons naar de zin te maken. Ik kijk er dan ook naar uit om een politie delegatie te mogen ontvangen in Nederland.

Floris Foppen mede namens Carlo Hoedt en Rijk Middelman.
Politie Wageningen.